Hoi, vreemdeling!

Het lijkt erop dat je hier nieuw bent. Klik op één van deze knoppen om je aan te melden!

In dubio. Hoortoestellen of CI ??

Hallo,
Mijn naam is Pieter, 60 jaar en al ongeveer 13 jaar drager van hoortoestellen. Enkele jaren geleden was de vraag van mijn audioloog of ik niet over een CI wilde nadenken. Deze vraag overviel mij erg en ik was er nog niet aan toe. Afgelopen maanden heb ik me geörienteerd op CI implantaten en ook bijeenkomsten bijgewoond van Cochlear en AB.
Nu enkele jaren later merk ik dat mijn spraakverstaan erg slecht is en heb alle moed bij elkaar geraapt en weer mijn audioloog geraadpleegd. Ik heb gevraagd voor een CI. De audioloog vond dat nog te vroeg en stelde voor eerst nog een proef te doen met power hoortoestellen. De reden hiervoor was het feit dat telefoneren en TV luisteren nog wel goed gaat. Daarbij maak ik gebruik van bluethoot streamers.
Sinds een week heb ik Resound Enzo toestellen in gebruik op proef en merk ik al een behoorlijke verbetering. Vanwege vakantie heb ik ze nog niet echt in groepen kunnen testen.
Nu zit ik in dubio, want ik kan niet inschatten of een CI nog een grotere verbetering zal opleveren. Daarnaast zijn er uiteraard ook nog de hoge kosten die ik weer moet maken als ik verder ga met de power hoortoestellen, dit in tegenstelling tot CI wat geheel vergoed wordt.
Wie herkend dit ??
Wat is het advies ??
Ik ben blij met elke reactie.

Reacties

 • Oliver PiperOliver Piper Junior Member Other ZEBRA
  Hallo Pieter,

  Je hebt dus, net als ik destijds, wel al een aantal jaren de tijd gehad om aan het idee te wennen en een beetje wegwijs te worden in de materie. Je lijkt er, voor zover mogelijk, nu klaar voor te zijn. Dat is op zich mooi en geeft toch al wat meer rust.

  Dat je audioloog toch nog power-toestellen wil proberen, kan ik begrijpen. En als je gehoor niet té snel achteruit gaat, is dat zo te lezen zeker een optie. Wat is de verwachting van je audioloog, met betrekking op de te verwachten achteruitgang? Het in mijn ogen grootste probleem is, dat je nooit weet met welke snelheid en in welke mate je gehoor in de toekomst achteruit zal gaan. Als je pech hebt, kan het opeens heel snel gaan, wat ik uit eigen ervaring weet. Maar voor hetzelfde geld kun je de komende 5 jaar weer goed vooruit met power-hoortoestellen.

  Ik denk dat het zaak is om voor jezelf de (te verwachten) voor- en nadelen nog eens op een rijtje te zetten en tegen elkaar af te wegen. Je hebt natuurlijk de kosten van de hoortoestellen en je kunt ervan uitgaan dat je over een jaar of wat ook met deze toestellen weer slechter gaat horen en verstaan. Met een CI gaat je gehoor niet meer achteruit en naarmate je er meer geoefend mee raakt, wordt het eigenlijk alleen maar beter.

  Daar staat tegenover dat het ook met een CI lastig en vermoeiend is in drukke(re) omgevingen. En de techniek staat niet stil, dus als je met hoortoestellen nog even kunt uitzingen, dan heb je over een paar jaar misschien wel weer een implantaat wat weer wat beter is dan de huidige modellen. Kijk bv. naar de MRI-bestendigheid, die een aantal jaar geleden, toen ik mijn implantaat kreeg, nog in de kinderschoenen stond.

  Ik kan je hierin dus niet echt een advies geven en je zult je eigen afweging moeten maken. Het enige wat ik je kan adviseren, is naar een (huiskamer-) bijeenkomst van OPCI te gaan (https://www.opciweb.nl/2019/06/opci-huiskamerbijeenkomsten-tweede-helft-2019/), en daar met CI-gebruikers te praten over hun specifieke ervaringen. En vraag dan zelf vooral naar ervaringen in situaties die voor jou belangrijk zijn. Voor de één is dat de mogelijkheid om te kunnen telefoneren, voor de ander muziekbeleving, maar voor vrijwel iedereen is het de verstaanbaarheid van je naasten.

  Al heb ik je geen specifiek advies kunnen geven, toch hoop ik dat je wat aan mijn antwoord hebt. Hoe dan ook: veel succes met je Hoorreis, of die nu al met een CI verder gaat, of pas over een paar jaar.

  Groetjes, Oliver.
Log In of Registreer om te reageren.