Hoi, vreemdeling!

Het lijkt erop dat je hier nieuw bent. Klik op één van deze knoppen om je aan te melden!

Een nieuwe CI drager met een brandende vraag....

Hallo, ik ben frans;
Mijn hoorgeschiedenis in het kort:
Hoorverlies ca. 15 jaar geleden ontstaan door Meniere, in 2009 KNO arts advies: CI implantaat. Door zelfafstellen hoortoestellen heb ik dit 8 jaar kunnen uitstellen. Maar door flinke verslechtering aan een zijde moest het er nu toch van komen.

Ca. twee maanden geleden is mijn Cochlear nucleus 7 implantaat geactiveerd.
Na ruim 1000 gebruiksuren is mijn spraakverstaan nog steeds beperkt tot 1 op 1 gesprekken, maximaal 1 meter verwijderd van mijn gesprekspartner.

De geluidskwaliteit is vanaf het eerste moment zeer laag, hol en dof te noemen.
Dit in tegenstelling tot wat ik hierover op internet kan vinden.

Daar worden de geluidservaringen van mede CI gebruikers (en fabrikanten) "blikkerig" "scherp" "metaalachtig" genoemd. Er wordt vaak over piepgeluiden gesproken (o.a. bij de 1e afstelling en bij het bepalen van het audiogram) Maar piepgeluiden klinken bij mij als een laag zszszsz.

Omdat ik niet geloof dat mijn hersenen daarin nog verandering zullen brengen, begin me hierover zorgen te maken en ben dus erg geinteresseerd of mede CI dragers zich herkennen in deze geluidservaringen...........

Reacties

 • Helen BlomHelen Blom Junior Member Alberta Canada
  Dag Frans,

  Welkom op dit forum! Erg leuk dat je je ervaringen wilt uitwisselen met ons. Ik moet zeggen dat ik ook zeker jouw ervaringen herken; als ik mijn CI in heb, dan klinkt het vrij blikkerig. Echter, ik heb ook ervaren dat mijn gehoor nu (al 15 jaar een CI) wel anders is dan toen ik mijn CI nog maar twee maanden had. Het is wel warmer dan destijds en piepgeluiden ervaar ik zelf wel echt als piepgeluiden. Maar het blikkerige blijft bij mij helaas nog wel.

  U geeft aan dat u niet denkt dat uw hersenen nog verandering zullen brengen in hoe u het geluid beleeft. Ik kan natuurlijk niet zeggen of dit daadwerkelijk zo is of niet, maar wellicht kunt u die vraag bij de experts neerleggen? Daarnaast ben ik benieuwd of u een hoortoestel naast uw CI draagt. Dat doe ik namelijk wel: met alleen een hoortoestel hoor ik niets meer, maar blijkbaar doet de combinatie van hoortoestel en CI bij mij toch wel wat in de beleving van het geluid: ik ervaar het als iets warmer en meer analoog aan hoe ik het vroeger ervoer. Wellicht is dat het proberen waard?
 • Hallo Helen,
  Bedankt voor je reactie.
  Je geeft aan dat je mijn geluids ervaring herkend, (onaangenaam laag, hol en dof) dus als ik het goed begrijp wordt dit (ook vaak op fora) dus "blikkerig" genoemd?
  P.S. Experts zijn voor mij de gebruikers, vandaar mijn oproep!

  Ik heb 7 afstel sessies gehad, en dus ook 7x de klacht over dat nare geluid aangegeven, maar er wordt niet inhoudelijk op gereageerd. En mijn hersenen (altijd spraakaanvoer gehad) gaan dat echt niet verbeteren.

  In tegenstelling wat de audiologie boeken en publikaties aangeven krijg ik te horen dat lage tonen belangrijk zijn voor spraakverstaan.

  Ik heb inmiddels de Nucleus smart app op mijn telefoon en heb daarmee de versterking van lage tonen zover als mogelijk veminderd, en de hoge tonen verhoogd. Dit geeft verbetering maar nog lang niet voldoende.

  Ik draag in mijn andere oor (zeer ernstig hoorveries) een Widex premium hoortoestel, dat volledig door mij zelf afgesteld is (doe ik al 15 Jaar)
  En van dat toestel moet ik nog steeds het spraakverstaan hebben in alle stuaties, anders dan een 1 op 1 gesprek thuis.

  Beide toestellen werken perfect samen d.m.v. een eenvoudig FM systeempje dat koppeld via de Telecoil spoelen. (telefoon, MP3 muziek en een mini extrene microfoon)

  Groeten, frans.

Log In of Registreer om te reageren.